YM Che’ Puan Khaleeda Binti Bustamam.

Che-Khaleeda-Binti-Bustamam

YANG MULIA CHE’ PUAN KHALEEDA BINTI BUSTAMAM

S.P.M.J

YM Che’ Puan Khaleeda yang dilahirkan pada 16 Julai 1993 di Hospital Besar Kuala Lumpur merupakan anakanda yang kelima pasangan ayahanda Bustamam Bin Daud dan bonda Aziyah Binti Abdul Aziz. YM Che’ Puan Khaleeda adalah anak bongsu daripada lima orang adik-beradik iaitu dua orang perempuan dan dua orang lelaki.

YM Che’ Puan Khaleeda menerima asuhan pelajaran awalan di Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Seri Gombak Selangor pada tahun 2001 hingga 2003. Semasa kecil lagi perwatakan, kecergasan dan kecenderungan beliau telah terserlah dengan perlantikannya sebagai seorang pengawas di sekolah tersebut. YM Che’ Puan Khaleeda mengambil bahagian aktif dalam sukan khasnya sukan larian. Kecenderungannya dalam aktiviti tarian membolehkan YM Che’ Puan Khaleeda mewakili sekolahnya dalam seni tari.

Ketika ibunya berkhidmat di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di United Kingdom di Jabatan Penuntut Malaysia UK dan Eire, YM Che’ Puan Khaleeda meneruskan pendidikan awalnya di Sekolah St. George’s Hanover Square, London dari Disember 2003 hingga Julai 2004. Setelah tamat pendidikan peringkat rendah, YM Che’ Puan Khaleeda melanjutkan persekolahan menengahnya di Westminster Academy London dari September 2004 hingga Julai 2008. Di sekolah itulah kecenderungannya YM Che’ Puan Khaleeda dalam bidang sukan olahraga diteruskan disamping penglibatannya dalam seni muzik khasnya ‘drums‘ dan ‘keyboard‘. Selain itu, YM Che’ Puan Khaleeda turut membantu bahagian perpustakaan sekolah dalam pemprosesan buku-buku dan terbitan terbaru.

Sekembalinya ke tanah air pada Januari 2009, YM Che’ Puan Khaleeda menyambung pelajarannya di Sekolah Sri Utama Kuala Lumpur sehingga lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia pada Disember 2010. Kecendurangannya dalam bidang sukan tidak berkurangan dan diteruskan semasa di sekolah tersebut.

Berkat pendidikan dan pergaulan dalam dan luar negeri, YM Che’ Puan Khaleeda fasih bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris serta sedikit sebanyak bahasa Sepanyol, semuanya menambah kepada perwatakan YM Che’ Puan Khaleeda yang sedia kala peramah.

Antara kecenderungan YM Che’ Puan Khaleeda ialah membaca untuk menambah pengetahuan. Untuk aktiviti riadah, YM Che’ Puan Khaleeda menyertai sukan bola sepak, badminton, bola jaring dan bowling. Sebagai seorang remaja, YM Che’ Puan Khaleeda  tidak ketinggalan menggemari dunia fesyen dan mengikuti perkembangan muzik terkini. YM Che’ Puan Khaleeda amat gemar kepada haiwan kesayangan khasnya kucing bersesuaian dengan perwatakan lemah-lembutnya dan wajah yang sentiasa ceria.

YM Che’ Puan Khaleeda Binti Bustamam telah mendirikan rumahtangga dengan Duli Yang Amat Mulia Tunku Ismail, Tunku Mahkota Johor  pada hari Jumaat, 24 Oktober 2014. YM Che’ Puan Khaleeda telah dikurniakan Darjah Pangkat Pertama Dato’ Sri Paduka Mahkota Johor (S.P.M.J) pada 15 Mac 2015 oleh DYMM Sultan Johor.